Riddarn

Born to lose? - Live to win!

fredag, september 22, 2006

Förfest special - Tema Dusch

Att duscha innan man ska ut och festa är en självklarhet för de flesta av oss, gott så. Men för många blir duschen aldrig mer än tvål, vatten, och möjligtvis lite sång. Så ska det inte behöva vara.

Om ni någon gång reflekterat över varför människor sjunger i duschen, har ni säkert också tänkt på vilken skyddad värld det är. Man är som i en egen lite värld avskärmad från krav, och helt avskuren från värkligheten, åtminstone känns det i alla fall så när man står där. Därför kan människor gladligen stämma upp i falsk sång, utan att skämmas för sig. Men varför stanna där? Det finns så otroligt många sätt att ha trevligt i duschen. Möjligheterna är obegränsade!

I nära anslutning till en festlig tillställning finns det flera olika saker vi vill uppnå. Både att komma in i feststämningen och att bli lite lagom salongsberusad, är för de flesta av oss en självklar målsättningar. Duschen har i detta sammanhang en stor potential som katalysator till stämnings och promille höjande företeelser, så som musik och alkohol.


Alkohol och dusch
en
Det finns många typer av alkohol, och alla passar inte lika bra i duschen. Det kan bero på allt från förpackningen/glaset alkoholen dricks ur, till hur känslig smaken är för värmen och stänket som uppstår i duschen. Det är omöjligt att här redogöra för alla principer som rörande detta ämne. Därför så följer en sammanställning och utvärdering av de vanligaste alkoholhaltiga dryckerna som man används i duschen .



Öl
Typ av öl: Ett ljust lättdrucket öl är enligt mig att föredra, då smaken klarar temperatur ökningen bättre än vad mörkare öl gör.

Förpackningen/glas: Glas känns inte befogat såvida man inte har en egen öltapp hemma. Valet står mellan burk och flaska. Flaskans fördelar ligger i att den håller värmen ute bättre än burken, och att den rent allmänt är trevligare att dricka ur. Att burken många gånger innehåller mer öl än flaskan, innebär oftast bara att den sista ölen blir varm och äcklig. Så inte heller där har burjen någon egentlig fördel.

Riddarn reflekterar:Öl är en mycket bra duschdryck, lite av en basdryck som man kan utgå ifrån för att sedan experimentera sig fram. Corona och Miller är två jättebra duschöl. En klassisk Corona med den obligatoriska limeklyftan är svårslagen som lätt drucken frisk öl, även i duschen. Miller är väldigt praktisk med sin skruvkapsyl, och är ett bra komplement till Coronan.


Cider/alkoläsk
Typ av cider/alkoläsk: både Cider och alkoläsk är mer lättdrucket än öl. Så de flesta sorter förutom lite torrare ciderarna fungerar bra i duschen. I övrigt finns här inga klara riktlinjer. Man får helt enkelt pröva sig fram, och gå efter egen smak.

Förpackning: Samma principer som för öl, förutom att smaken inte är lika känslig för värme. Det kan dock vara mer befogat att använda sig av en 0.5l förpackning, då cider/alkoläsk har en tendens drickas upp snabbare än öl. Burken kan alltså här vara ett bra alternativ. Det bör dock påpekas att det åtminstonde bland cidrarna finns ett gott utbud av 0.5l flaskor.

Riddarn reflekterar: Ett bra komplement om öl blir lite tråkigt, eller om man helt enkelt inte gillar öl. Xider är min personliga favorit i denna kategori, det kan dock behövas 2 flaskor (gärna med olika smak) om man ska duscha en lite längre stund.


Vin
Typ av vin: Varken röda eller vita viner är egentligen något jag skulle rekommendera att dricka i duschen. Rosévin kan däremot fungera väl om det bara är väl kylt. Mousserande vin är dock kungen av viner i duschen, och om man inte är ensam är den kungen av alla duschdrycker.

Förpackning/flaska: Precis som med viner utanför duschen, så ska man hålla sig långt borta från både tetrapack och ”bag in box” om man kan. Att Dricka en vanlig vinflaska kan bli lite mycket om man inte ska duscha väldigt länge. Därför är nog glas eller en liten flaska att föredra. Vad gäller mousserande vin är dock en vanlig flaska precis lagom till 2 personer.

Riddarn reflekterar: Om jag ska vara helt ärlig så måste nog rosévin blandas med fanta i ett stort glas med is i för att bli riktig gångbart, och när man dricker mousserande vin så är huvudregeln att champagne skall drickas när man är fler än en. I övrigt kan tillägas att mousserande vin passar bäst i duschen vid storslagna tillställningar, så som valborg, nyårsafton, och Tentafester.



Drinkar
Typ av drinkar: Cocktaildrinkar är i vanliga livet helt fantastiska. Men i duschen gör glasen att man lätt spiller, och bristen på is gör att drycken snabbt blir varm. Jag skulle istället rekommendera en ganska syrlig drink, gärna i ett stort glas så att den räcker längre. Tom-Collins och Lynchburg Lemonade är två väldigt goda drinkar som fungerar utmärkt både i och utanför duschen.

Förpackning/flaska: Ska drickas ur glas, om man inte heter Ivan, kommer från ryssland ochdricker sjuttis vodka när man duschar.

Riddarn reflekterar: Jag älskar drinkar! Jag älskar att blanda, skaka och dricka dem. Men i duschen så är de tyvärr inte helt klockrena. De tar lite tid att blanda och tar slut allt för snabbt.


Musik
Musiken är det som gör upplevelsen komplett. Vilken typ av musik man vill lyssna på är självklart upp till var och en. Men jag skulle rekommendera att man varierar sig, och lyssnar på musik somskilljer sig från den musik man normalt lyssnar på, Kanske lite Toto, Elton John eller varför inte Genesis. Gamla godingar som är lätta att sjunga med i gör duschstunden till en upplevelse, kombinerat med favoritdrycken blir det en perfekt stämningshöjare. En sådan dusch borde vara ett naturligt inslag i alla människors förfest ritual.

3 Comments:

  • At 22 september, 2006 17:18, Anonymous Anonym said…

    Ädle Riddar Kotte! Du är ett geni! Jag älskar din blogg! (Soft med.)

     
  • At 23 september, 2006 16:17, Anonymous Anonym said…

    hmmmm. var man en bidragande faktor till denna utveckling av rummets hörn? (förfest innan stockholms för några veckor sedan)

    ToK

     
  • At 07 oktober, 2007 21:23, Blogger trapid said…

    Jag må ha läst detta inlägg ganska långt efter publiceringsdatumet, men det gjorde min söndag. Tack!

     

Skicka en kommentar

<< Home