Riddarn

Born to lose? - Live to win!

fredag, september 15, 2006

Val Special - Tema kampsånger

På söndag är det val! Liksom alla andra tänkte jag också bråka lite om att ni ska gå och rösta. Rött eller blått, grönt eller skönt, vissa skulle säga att valet är lätt. Men jag menar nog att det är ganska svårt. Det är bevisligen inte lätt för alla de som inte går och röstar. Hur ska vi veta vilken politik som ger mest jobb när inte ens nationalekonomerna kan bli överens. Jag förstår att människor inte går och röstar av olika anledningar, men samtidigt så accepterar jag det inte. Ni ska fan rösta, fattar ni det!.

För alla som nu känner sig tvingade att gå och rösta men inte vet på vad, har jag gjort en lite samanställning av partierna för att hjälpa er. Temat för denna är politiska kampsånger. Politiska kampsånger säger mycket om mentaliteten och stämningen i ett parti, Helt enkelt en fullt legetim metod att göra sitt politiska val utifrån.

Det har inte varit helt lätt att hitta musik från alla partier. Så för vissa partier har jag fått utse musikaliska stycken som får representera dem vid avsaknad av en kampsång.


1. Moderaterna
Det nya arbetarpartiet sägs det. Gott om egna kampsånger och fightingspirit. Jag kan avslöja att på kulturnatten här i uppsala uppstod det ett litet spontant disco till moderat kampmusik utanför moderaternas valstuga på storatorget. Cirka 20 meter bort stod socialdemkraternas mycket ambitiöst uppstyrda disco med populärmusik helt öde. Det nya arbetarpartiet? En mycket befogad fråga.

Redan idag (Muflåten från storatorget i uppsala svänger bra.Den får mig nästan att sluta skämas för att jag i unga år av oförstånd var medlem i muf)

Jag vill också byta statsminister (Ganska kass och tråkig låt från muf)

Nu har Göran laddat bössan (kul låt med gullig muftjej dom verkar ha en härlig självdistan)

2.Vänsterpartiet
Det finns egentligen bara en sång för en riktig komunist... jag menar socialist, Internationalen. Förutom den har ju vänsterpartiet som hur mycket kampsånger som helst så för att inte glömma bort någon av pärlorna, så har jag valt att bara ta med vad som kommer bli Sveriges ny nationalsång om vänsterpartiet får makten. En riktig klassiker i en unik svensk bearbetning.

Ny nationalsång

3. Centerpartiet
Om vänsterpartiet har ett nästan löjligt stort antal kampsånger från 60-talet och fram, så är centerpartiet snäppet värre. Några hundra år av spelemans kultur på landet har genrerat en del låtar. På senare tid har dock centerns kampsångs arsenal förnyats genom dansbandens stigande populäritet på landsbygden.

Svenska för invandrare.feat maud (Sången är hämtad från en simulation av centerpartiet integrationspolitik)

4. Kristdemokraterna
Jesus föddes år noll! Kristdemokraterna borde rimligtvis ha överlägset flest kampsånger att välja mellan. Att nästan alla är helt oanvändbara är en annan sak. Den här sången är en av de få som duger till politiskt arbete. Dem tillhör nästan frälsningsarmen, men jag tror nog att hägglund skulle få låna den om han frågade snällt.

Som en härlig guddomskälla

5. Socialdemokraterna
Liksom vänsterpartiet sjunger sossarna internationalen. Men till skillnad från vänstern står sossarna och håller varandra lite fånigt i handen när de sjunger den. En riktig komunist... eller ja socialist säger de visst, har näven stolt knuten i höjd med huvudet. Socialdemokraterna har genom sin veliga politik och eviga fiffel med toblerone, tsunamis och herrgårdar disskvalifiserat sig från att få använda riktiga vänsterkampsången. Så de får nöja sig med en pipig poplåt som ssu använde när de ville ha billigare kollektivtrafik, riktiga vänstern krävde för övrigt gratis kollektivtrafik

Hon bor i farsta (lama ssu sånger är tyvär allt ni förtjänar)

6. Miljöpartiet
Ja jag hittade ingen låt om varken kärnkraft eller sälar. Men som en ren slump råkade jag hitta vad som förefaller vara en ung Maria Wetterstrand på läger med grönungdom. Låten har vissa musikaliska brister men miljöpartiets budskapet går fram på ett mycket tydligt sätt.

Maria Wetterstrand - Unplugged

7. Folkpartiet
Våra partier kan genom demokrati få styra landet, men de ska lämna demokratin i fred. Det verkar inte som ledande delar inom folkpartiet förstått det, därför får dom ingen sång.

Watergate (så här lät det för nästa 40år sedan i det stora landet i väster)